środa, 16 stycznia 2013

ცომი "დამხრჩვალი" :: Утопленник :: Topielec

ეს თითქმის 6 წლის წინანდელი (22 Mar 2007 21:27 #5129157) ჩემი ჩანაწერია თბილისის ფორუმზე "უხსოვარ დროში" როდესაც "ხეები დიდები იყვნენ" ანუ მე პატარა, დედაჩემს ასწავლეს ერთი ცომი. მერე რეცეპტი დაეკარგა. სახელის მეტი ვერაფერი გაიხსენა. სახელი კი ფრიად ორიგინალური ქონდა - "უტოპლენნიკ" - რადგან ცომი რომ მოიზილებოდა მას მერე იგი წყლიან ვედროში უნდა ჩაგეგდო და გარკვეული დროის შემდეგ თავისით ამოტივტივდებოდა.

ბევრი ეცადა დედა, მაგრამ ვერც რეცეპტი გაიხსენა და ვერც ის ადამიანი ვინც ეს ცომი ასწავლა.

ახლა დედაზე ვფიქრობდი და ეს უტოპლენნიკი რამ გამახსენა არ ვიცი , მაგრამ დავგუგლე და ვიპოვე . დიდი ხნის უნახავი ნათესავის ნახვა, რომ გაუხარდება ადამიანს ისე გამიხარდა.

ალბათ კარგი ცომი იყო, რადგანაც დედა ასე ძალიან განიცდიდა ამ რეცეპტის დაკარგვას, ამიტომ აქაც ჩავწერ თქვენთვის.

ცომი "Утопленник"

4 ჭიქა ფქვილი, 1ცალი მარგარინი, 1 ჭიქა რძე, 3 კვერცხი, 2 ს.კ შაქარი, 50გრ.საფუარი,1 ჩ.კ. მარილი.

50 გრ საფუარი გავხსნათ 1 ჭიქა თბილ რძეში, ისე რომ არ დაიკუშტოს, დავუმატოტ 3 კვერცხი, 2 ს.კოვზი შაქარი, 1 ჩ.კ. მარილი, წინასწარ დაკეპილი და გალღობილი მარგარინი და 4 ჭიქა ფქვილი. მოვზილოთ და გამოვკრათ ნაჭრის ხელსახოცში. ჩავაყურყუმელავოთ ოთახის ტემპერატურის წყლიან დიდი მოცულობის ქვაბში ისე რომ ფსკერამდე ჩაიძიროს. დაახლოებით ნახევარი საათის შემდეგ თქვენ გექნებათ შესანიშნავი ჰაეროვანი ცომი. არ ინერვიულოთ იგი თავისით ამოტივტივდება. ამ ცომისაგან შეიძლება ღვეზელების, ნაზუქების, ფუნთუშების დამზადება და თუ შაქარს არ გაუკეთებთ - ხაჭაპურისაც. ვაშლის ღვეზელის შემთხვევაში დაჭრილ ვაშლს ცოტაოდენი შაქარი და დარიჩინი დაუმატეთ.

http://forum.ge/?showtopic=33695527&view=findpost&p=5129157

ახლა ვნახე ეს ვარიანტი და მომეწონა აქ გადმოვაკოპირებ :

ТЕСТО:
75 г маргарина
1 яйцо
1/2 ч.л соли
1 ст.л сахара
7 г сухих дрожжей
250 мл молока
500 г муки
Молоко нагреть и развести в нем дрожжи с сахаром. Убрать в теплое место на 10 мин. бродить.
Яйцо взболтать с солью, маргарин натереть на крупной терке.
Добавить молоко со вспенившимися дрожжами. Перемешать.
Теперь постепенно всыпаем муку. Но не всю, а 450 г. Оставляем 50 г на потом... И замешиваем тесто до гладкого, упругого, но мягкого колобка.
теперь берем наш колобок... Набираем холодной-прехолодной воды в большую миску и... опускаем его туда. Все... оно утонуло.
Минут через 10 начинается всплытие. Время, через которое тесто начнет всплывать, зависит от того насколько хорошо мы его вымесили. Чем лучше, тем быстрее.
Еще через 10 мин... все всплыло!
Теперь достаем нашего "утопленника", промокаем салфеткой и вымешиваем с оставшейся мукой (помните 50 гр?). Накрываем и убираем отдохнуть на 15-20 минут, пусть немного придет в себя и согреется...
Ну а теперь делайте с ним все что хотите

Topielec (ciasto dojrzewające w wodzie)

Topielec to ciasto drożdżowe, które zamiast zostawiać do wyrośnięcia, wkładamy do wody i czekamy, aż wypłynie.

składniki:

2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite.

Ciasto włóż do garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej zimną wodą (garnek powinien być pełen wody). Po 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę i dokładnie osącz ciasto. Zrób w nim wgłębienie, wsyp cukier i cukier waniliowy, ponownie dokładnie wyrób. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej, piecz 40 minut w temp. 180°C.

Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Ostudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem

wariant II

Składniki na ciasto :

1 kg mąki
1,5 szklanki letniego mleka
20 dag cukru
5 jajek
15 dag masła
cukier waniliowy
6 dag drożdży
1 kg truskawek

Z mleka odlej 4 łyżki i rozmieszaj drożdże. Mąkę i żółtka roztrzep z mlekiem.

Roztop masło, ostudź, i dolej do mąki, następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Wyrób ciasto. Ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć. Następnie dokładnie zawiń ciasto w lnianą ściereczkę i włóż do miski lub garnka z zimną wodą, tak, aby było całkowicie zanurzone. Po około 30 minutach ciasto powinno wypłynąć na wierzch..

Watiant III

1 kg mąki
2 kostki palmy
2 całe jajka
6 łyżek cukru
12 dag drożdży
1 szklanka mleka

- rozpuścić drożdże z łyżką cukru w ½ szklanki mleka, poczekać, aż zaczną rosnąć
- margarynę rozpuścić z cukrem na małym ogniu a następnie schłodzić do temp. pokojowej
- do mąki wbić jajka, wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i tłuszcz – dokładnie wyrobić
- z ciasta uformować kulę i zanurzyć w zimnej wodzie, aż do wypłynięcia
- po czym ponownie ugnieść ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz