środa, 4 kwietnia 2012

CZASZUSZULI


czaszuszuli z wątróbek z indyka z bandrą (tzn. ghomi czyli mamalyga)

Czaszuszuli, oprócz tego że jest bardzo smaczną potrawką, to dodatkowo posiada cechy umożliwiające eksperymentowania, ponieważ może być przyrządzone z różnego rodzaju mięsa w tym i z dziczyzną lub podrobami, bez mięsa, z ryby czy z owoców morza, z samymi grzybami lub z bakłażanami. Równie doskonalą potrawką będzie z cukinią lub z dynią i świetne smakuje z ziemniakami ...

Prosiłabym nie hamować fantazji i niech skrzydlaty koń, Pegaz od garnków, odciśnie swoje kopytko na kuchni każdego czytelnika tej książki.


CZASZUSZULI Z MIĘSA

Składniki:
500 g mięsa
1 łyżka oleju
4 szt grzybów leśnych
2 szt bakłażanów
2 szt kabaczek
200 ml bulionu
150 – 200 ml wina wytrawnego ( do czerwonego mięsa i podrobów radziłabym czerwone wina, a do reszty, białe ale zawsze wytrawne i jak najlepsze)
400 g pomidorów
3 liście laurowe
po pęczku kolendry i pietruszki
po 2 - 3 gałązki oregano i bazylii
2 - 3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 strączek ostrej czerwonej papryki -„czuszka”
sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostki około 2cm. Obrać cebulę i pokroić w krążki. Mięso i cebulę podsmażać na oleju, aż cebula się zeszkli. Wtedy zalać ciepłym bulionem, przykryć pokrywką i kontynuować duszenie na małym ogniu.

W międzyczasie kroimy bakłażany, kabaczki i grzyby na około 1cm. kawałki i wrzucamy do garnka, kiedy mięso już będzie miękkie . Następnie należy pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobne kostki ( można sobie ułatwić życie i użyć pomidorów z puszki – są już obrane i krojone). Dodać połowę posiekanej zieleniny, całość pokrojonego czosnku, paprykę krojoną w krążki oraz liście laurowe. Zalać winem i wciąż dusić.

Tym razem wystarczy 6 – 7 min. Zestawić z ognia, posolić, posypać resztą zieleniny i szczelnie przykryć pokrywą. Poczekać trochę aby składniki się dobrze przegryzły i już można podawać do stołu.


CZASZUSZULI z królika z selerem

Składniki:
1 królik;
1 cebula;
1 marchewka;
1 średni seler;
3 ząbki czosnku;
2 liście laurowe;
2 gałęzie rozmarynu i kminku;
250 ml białego wytrawnego wina;
3 łyżki masła (lepsze jest klarowane);
1 łyżka przecieru pomidorowego;
2 łyżki octu winnego;
2 szk bulionu drobiowego;
½ szk mąki;
1 cytryna;
1 łyżeczka rozmarynu;
kilka oliwek;
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:
· Cebule, marchew, seler oraz czosnek pokroić dodać przyprawy i wino. Odstawić na godzinę w chodnym miejscu.
· Kroimy królika.
· Odcedzamy sok z pokrojonych warzyw i tym sokiem polewamy mięso. Też odstawiamy na godzinę.
· wyciągamy mięso z marynaty solimy i pieprzymy a następnie umaczaną w mące smażymy w maśle
· Na tej samej patelni dusimy warzywa dosypując mąkę i wciąż dusimy jeszcze 5 min. Dodajemy ocet, 1 łyżeczkę rozmarynu oraz marynatę z mięsa. Jak redukuje się do polowy dolewamy bulionu i kładziemy mięso.
· Dusimy około 1 godziny.
· Podawać udekorowane cytryną i oliwkami.

UWAGA!!! Czaszuszuli” z mięsa lub podrób należy podawać na gorąco, a inne można na zimno, zwłaszcza ten rybny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz