wtorek, 1 maja 2012

სამარხო ტკბილი საცივი

ვაშლის საცივი: 10 მსხვილი ვაშლი დაფცქვენით და გამოსჭერით გულები. მოხარშეთ 3 ჭიქა წყალში. მიუმატეთ დიდრონი ლიმონის ქერქი, 1 კოვზი ფრანგული ღვინო და ცოტა გახეხილი ფუნთუშა, როცა ჩაიხარშება გახეხეთ საცერზე. საწვენეში შიგ ჩაწურეთ თავის წვენი. გააცივეთ. დაასხით 2 ბოთლი წითელი ღვინო, 1 ლიმონის წვენი, 1 კოვზი ჟოლოს მურაბა, 1/2 გირვანქა ფხვნილი შაქარი. ეს სულ ურიეთ კარგად.

ამ საცივს მიირთმევთ შემდეგ ატრიასთან: 3 ვაშლი გაფცქვენით, გახეხეთ რამეში, დაასხით 1 კოვზი წითელი ღვინო, დააყარეთ ცოტა დანაყილი დარიჩინი, მიუმატეთ ლიმონის ქერქი 1/2 ჭიქა შაქარით ,გამხმარი და დაფქვილი ფუნთუშა იმდენი რომ ცოტა გაასქელოს ცომივით. ჩაასხით ქვაბში ცივი წვნიანი. წამოადუღეთ. ჩააწყვეთ შიგ კოვზით გაკეტებული ატრიები. როდესაც ატრიებს მოიტივტივებს, გადმოდგით, გააცივეთ და შემდეგ ჩაასხით დანარჩენ ცივ წვნიანში და მიირთვით

მასალად საჭიროა:

· 12 მსხვილი ვაშლი · 1 ლიმონის ქერქი · 1 კოვზი ფრანგული ღვინო · 2 ბოთლი წითელი ღვინო · 1 ლიმონის წვენი · 1 კოვზი ჟოლოს ან ალუბლის მურაბა · 1 გირვანქა შაქარი · 1 შაურიანი ფუნთუშა

ალუბლის საცივი: 2 გირვანქა მწიფე ალუბალი გაარჩიეთ და კურკებიანად დანაყეთ. მიუმატეთ ცოტა დარიჩინი, 3 მარცვალი დანაყილი მიხაკი. ჩადეთ 2 საათით ქოთანში. გახეხეთ საცერში. მიუმატეთ 1/2 გირვანქა შაქარი, ჭიქა ნახევარი წითელი ღვინო, ლიმონის წვენი. დაასხით ნადუღი ცივი წყალი, მოურიეთ, ჩაყარეთ უკურკო უმი ალუბალი. გააცივეთ და მიირთვით

მასალად საჭიროა:

· 3 გირვანქა ალუბალი · დარიჩინი · 3 მარცვალი მიხაკი · 1 გირვანქა დაფქვილი შაქარი · 1,5 ჭიქა ღვინო · 1 ლიმონი

შენიშვნა: ღვინისა და ლიმონის მაგიერ, თუ ხსნილში აკეთებთ, შეგიძლიათ აიღოთ 3 ჭიქა ახალი თხელი ნაღები

P.S.

1. გირვანქა 409,5 გრამია და 400 გრამად იანგარიშება

2. ბარბარე ჯორჯაძის რეცეპტი ჩემეული მცირე რედაქციით

Słodkie Saciwi w czasie postu

Saciwi z jabłek: obrać 10 dużych jabłek i wyciąć środek. Ugotować w 3 szklankach wody. Dodajcie skórkę z dużej cytryny, 1 łyżkę francuskiego wina i odrobinę tartej bułki, kiedy się rozgotuję należy przetrzeć na tarce. Do osobnego naczynia przelewamy cały sok. Teraz dajcie mu ostygnąć. Dolać 2 butelki czerwonego wina, sok z 1 cytryny, 1 łyżkę konfitury z malin, 200g cukru pudru. Wszystko razem dobrze wymieszać.

To sacjwi spożywamy razem z Atrią [domowy makaron]: obrać 3 jabłka i przetrzeć do jakiegoś naczynia, dolać 1 łyżkę czerwonego wina, posypać tłuczonym cynamonem, dodać skórkę od cytryny i ½ szklanki cukru, bułkę tartą tyle żeby troszkę zagęścić masę jak ciasto. Wlać do garnka zimny przygotowany wcześniej sos. Zagotować całość. Powkładać do środka przygotowane atrie. Kiedy atrie wypłyną, przelać do zimnego sosu, dać całości ostygnąć i można podawać do stołu.

Składniki :

· 12 dużych jabłek

· skórka z jednej cytryny

· 1 łyżka francuskiego wina

· 2 butelki czerwonego wina

· sok z 1 cytryny

· 1 łyżka konfitury z malin lub wiśnie

· 400 gr. Cukru

· 1 spora bułka

Saciwi z wiśni: 1 kg. wiśni obrać i utłuc w moździerzu. Dodać odrobinę cynamonu, 3 ziarna tłuczonego goździki. Włożyć całość do garnka na 2 godziny. Przetrzeć na tarce. dodać 200 gr. Cukru, półtorej szklanki czerwonego wina, sok z cytryny. Dolać przegotowanej zimnej wody, zamieszać, dosypać bezpestkowych świeżych wiśni. Schłodzić i można już podać do stołu.

Składniki :

· 1.2 kg. wisni

· cynamon

· 3 ziarna goździka

· 400 gr. Cukru

· 1,5 szklanki wina

· 1 cytryna

UWAGA!!!

1. Zamiast wina i cytryny, jeśli saciwi przyrządzamy poza postem, można dodać 3 szklanki świeżej śmietanki.

2. Przepis jest z kulinarnej książki autorstwa Pani Barbary Dżordżadze wydanej w 1903 r. w Tiflisi. Postarałam się ją odrobinę dopasować do współczesnych czasów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz