poniedziałek, 14 listopada 2011

KEKS z MAKIEM




SKŁADNIKI:
40 dag mąki
25 dag cukru
4 jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego lub mleka
4 łyżki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka octu winnego bądź 1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl maku
kandyzowana skórka pomarańczowa do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z cukrem do białości. Do jogurtu dodać sodę i octu; dobrze wymieszać i dodać do ubitych jajek. Następnie dodajemy oleju, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, mak i na sam koniec mąkę. Wymieszać i włożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej ( ja używam ceramiczną). na wierch też posypać makiem i cukrem waniliowym i skropić olejem ale bardzo oszczędne (!!!). Piec w 180 st około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz