wtorek, 6 grudnia 2011

ALEKSANDRIA - pasztet z mięsa mielonego od ALAVERDI

Masa pasztetowa: 1,5 kg mięsa mielonego; 100 g selera; 100 g pietruszki; 4 duże główki cebuli; 3- 4 ząbki czosnku; 500 g płatków owsianych; 4 + 4 jajek; po 1 łyżeczce mielonej kolendry, bazylii, koperku; po 1/2 łyżeczki kminku, gałki muszkatołowej i imbiru; pieprz; sól.
Oraz: łyżka oleju i 2 łyżki kaszki kukurydzianej -do wysmarowania i wysypania foremki.
Ponadto: musztarda i adżyka ( w skrajnym przypadku można użyć ketchup )
Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać składniki zmielone w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach oraz płatki owsiane i wlać 600 ml wody. Dobrze wymieszać i wbić 4 jajka. Bardzo dokładnie wymieszać.



Formę do pieczenia wysmarować olejem, wysypać kaszką kukurydzianą i wyłożyć masę w której robimy 4 małe dołki i wbijamy do nich pozostałe 4 jajka. Smarujemy górę najpierw musztardą a potem adżyką ( lub ketchupem), posypujemy kaszką kukurydzianą i nasz pasztet jest gotowy żeby wylądować w piekarniku.
Pasztet piec co najmniej 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200º C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem. Jeśli mięso lepi się to trzeba piec jeszcze 10-15 min. Wystudzić w formie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz