Oraz: łyżka oleju i 2 łyżki kaszki kukurydzianej -do wysmarowania i wysypania foremki.
Ponadto: musztarda i adżyka ( w skrajnym przypadku można użyć ketchup )
Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać składniki zmielone w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach oraz płatki owsiane i wlać 600 ml wody. Dobrze wymieszać i wbić 4 jajka. Bardzo dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować olejem, wysypać kaszką kukurydzianą i wyłożyć masę w której robimy 4 małe dołki i wbijamy do nich pozostałe 4 jajka. Smarujemy górę najpierw musztardą a potem adżyką ( lub ketchupem), posypujemy kaszką kukurydzianą i nasz pasztet jest gotowy żeby wylądować w piekarniku.
Pasztet piec co najmniej 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200º C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem. Jeśli mięso lepi się to trzeba piec jeszcze 10-15 min. Wystudzić w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz